Hadassa - Ster van Perzie 7+

OOK KINDERBOEKENWEEK 2020 EN 75 JAAR VRIJHEID

Hadassa - Ster van Perzië
De koning van Meden en Perzen zoekt een nieuwe bruid. Soldaten plunderen de straten in de stad om de mooiste meisjes te vinden. Ook Hadassa, het nichtje van de poortwachter, wordt meegenomen. In het paleis wordt ze opgeleid door Hegai, de hofkleermaker en stylist. Hadassa wordt nog mooier dan ze al is en de koning kroont haar tot nieuwe koningin. Maar dan is er nog: Haman, de eerste minister. Een ijdele kwast, die een nieuwe wet heeft laten maken, waarin staat dat alle poortwachters moeten buigen voor hem – de grote Haman. De oom van Hadassa weigert dit en Haman wordt zo woest dat hij hem wil doden. Met gevaar voor eigen leven probeert Hadassa haar oom te redden van een wisse dood. Verteller en (stem)acteur John de Winter keert terug naar waar zijn grote kracht ligt: verteltheater, het brengen van een verhaal in een sober decor zonder poppen, met slechts enkele rekwisieten. Zijn stemgebruik is zo meesterlijk en zijn lichaamstaal zo krachtig, dat je het verhaal voor je ogen ziet gebeuren alsof je er zelf bij bent.  

Hadassa - Ster van Perzië is een spannend en indrukwekkend verhaal, waarin (een subtiel gebruik van) humor niet ontbreekt. 

75 jaar vrijheid
Het verhaal is een hedendaagse bewerking van het van oorsprong oud-testamentische verhaal van Esther dat nog steeds van alle tijden is en gaat over de moed om te zeggen wat je denkt en te zijn wie je bent. Het oorspronkelijke gegeven, de verdrukking van een volk, blijft in het verhaal overeind.

Kinderboekenweek 2020 
De voorstelling past perfect bij de Kinderboekenweek 2020.  

Recensie Noord-Hollands Dagblad 
Over deze voorstelling schreef het Noord-Hollands Dagblad destijds:

“Een man vertelt een verhaal, alleen, in een uiterst sober decor en met nauwelijks rekwisieten: een stuk fluweel over een stoel, een helm, een zonnebril en zo nog wat, maar veel is het niet. Daarom is het des te meer verbazingwekkend dat deze John de Winter, ofwel Hechai in het verhaal, iedereen in het publiek weet te boeien ……

Voor opbouw en behoud van spanning geldt namelijk een wet van Meden en Perzen: geloof als verteller in jezelf en in je misschien wel bikkelharde verhaal, maar houd van het goede, het positieve in je personages, zonder het zwakke of slechte in de mens te ontkennen. En houd van je publiek, spiegel het aan je verhaal. Ken je grenzen, maar benut optimaal je mogelijkheden. John de Winter voldoet zo goed als volledig aan deze wet. Met kleine speldenprikjes treedt hij in het heden, zodat de herkenbaarheidsfactor toeneemt …..

John de Winter varieert verder in houding en stem op een uitgekiende wijze …. Prachtig doet hij wanhoop, woede of blijdschap overkomen in de toon van zijn stem en in zijn zinsritme, zowel in mono- als dialogen.” 

 

 

Downloads

Gegevens

spel: John de Winter
tijdsduur: 45 min.
publiek: 100 (onderwijs)
publiek: 150 (theaterzaal)
speelvlak: B 5m x D 4m x H 2,5m
techniek: eigen techniek beschikbaar
theater: met theatertechniek
fotograaf: Remco Zwinkels 
trailer: Rob Paludanus (RWD Producties) 

 

 

Zoeken