Kijk, ik zoek!6+, ook voor jongeren en volwassenen

AANRADER BIJ THEMA 75 JAAR VRIJHEID

In Kijk, ik zoek! vertelt Mirthe met verf en kwast het verhaal over een onbekende wereld in het licht van een overheadprojector. Over een gevluchte jongen die in het donker wegsluipt uit een noodopvang, de straat op, rondkijkt, op zoek gaat. Kijk en zie een live geschilderd reuze prentenboek op papier vanuit de ogen van een vreemdeling. 

Wat zie je als je plotsklaps in een ander land moet gaan wonen? Je kijkt om je heen: platte weilanden, honden aan lijnen, natte straten en lange lantaarnpalen. En in alle huizen slapen al mensen. Kijk, ik zoek! is een samensmelting van beeld, muziek en zang. 

75 jaar vrijheid
Naast de thematiek van een vluchteling die vanuit een AZC de wereld om zich heen ontdekt, is er nog een andere verbinding met het thema 75 jaar vrijheid. Mirthe Dokter is in haar stijl van schilderen geïnspireerd door Charlotte Salomon, een Joods-Duitse kunstenares die haar levensverhaal tijdens de oorlogsjaren schilderend in beeld heeft gebracht. Charlotte Salomon is in Auschwitz omgekomen, maar haar levenswerk is bewaard gebleven en in het bezit van het Joods Historisch Museum. 

thema's
Voor het onderwijs sluit de voorstelling aan bij de thema's: vrijheid, vluchtelingen, vreemdelingen, alleen zijn, schilderen, AZC. 

duur voorstelling
De voorstelling duurt 25 minuten, maar kan desgewenst worden afgesloten met een nagesprek van ca. 15 minuten waarin het publiek wordt uitgenodigd om het verhaal van de jonge asielzoeker verder af te maken. 

★★★ Theaterkrant 
‘’Met een overheadprojector en een geluidsband laat Dokter zien hoe een vluchteling zijn eerste stappen buiten een AZC in Nederland ervaart. Ze schildert onophoudelijk voetstappen, contouren van mensen, verlichte ramen en huizen. Haar gezwoeg en de beelden die ze maakt vloeien ineen. Het enthousiasme waarmee ze in haar verhaal opgaat werkt aanstekelijk en intrigeert.’’

Speelplekken - doelgroep 
De geschilderde pop-up wereld van Kijk, ik zoek! kan overal getoond worden, ook op onverwachte plekken, mits het er verduisterd is. 
Kijk, ik zoek! is voor speelplekken die het publiek iets willen meegeven, tot nadenken willen stemmen. Die willen verwonderen en vervreemden. Die verder willen kijken dan het gangbare en publiek ook kennis willen maken met andere vormen van theater maken.

Prijzen
Dat Mirthe Dokter een bijzondere theatermaker is blijkt wel uit het feit dat zij op jonge leeftijd al twee prijzen in de wacht heeft gesleept: de internationale juryprijs tijdens het festival Puppet International (voor Leatherback) en de Ruth van der Steenhovenprijs van de NVP-UNIMA, een stimuleringsprijs voor nieuwe getalenteerde figurentheatermakers.  

v

 

 

 

Downloads

Gegevens

speler: Mirthe Dokter
eindregie: Sanne Zweije
verduistering: ja 
duur: 25 min.
15 min. nagesprek mogelijk
publiek: ca. 60 
techniek: zie productiesheet 

Zoeken